top of page
Thuisonderwijs
boven

Beste collega’s,

 

Normaal gesproken zouden wij als ambulant taalondersteuner bij jullie in de klas komen kijken of trainingen aan jullie geven over hoe je jouw onderwijs zo kunt inrichten dat het aan de onderwijsbehoeften van meertalige leerlingen voldoet. Helaas kunnen we dit nu natuurlijk niet doen, maar ons werk gaat wel gewoon door. Jullie maken geweldig gave thuiswerkpakketten voor jullie leerlingen. Op deze pagina willen wij jullie tips geven gericht op meertalige leerlingen. De tips en opmerkingen gelden trouwens niet alleen voor meertalige leerlingen en hun families, maar ook voor de andere leerlingen is het fijn als je even goed stil kunt staan bij hun specifieke behoeften.

In dit Engelstalige artikel worden 10 lessen beschreven die we hebben kunnen leren in de afgelopen tijd wat betreft thuisonderwijs en meertalige families.

Algemene tips

Tips over gebruik thuistaal

ICT tips

Leestips

Kleuters

Groep 5

Overige online resources

Rekenen

ALGEMENE TIPS -> DOWNLOAD HIER EEN BESTAND MET ONZE ALGEMENE TIPS

Hier vind je algemene tips over onderwijs op afstand: Algemene thuisonderwijs tips van het SLO en de website les op afstand.nl. Ook de CED-groep geeft tips voor onderwijs op afstand.

Hieronder gaan we specifiek in op onderwijs op afstand met meertalige leerlingen:

Het contact

  • Hoe wordt er gecommuniceerd? Via mail, telefonisch of via video’s? Zijn deze berichten te begrijpen als je nog niet zo lang in Nederland bent? Helpt het als het in het Engels gedaan wordt? Kun je pictogrammen of foto’s toevoegen aan de communicatie naar ouders? Is er een medewerker die een vertaling kan geven in een andere taal of een andere ouder? We willen jullie echt op het hart drukken om gebruik te maken van videobellen. Hierbij zie je beter of je boodschap overkomt en of ouders nog meer vragen hebben.

  • Dit document is een voorbeeld van hoe je zo wel een Nederlandse als een Engelse vertaling kunt geven en kunt illustreren met een plaatje: Brain-breaks. De overheid heeft ook meertalig informatiemateriaal.

 

Het thuiswerk

  • Hoe weet je of ouders en leerlingen het hebben begrepen? Krijg je van iedereen input? Probeer een feedbackmoment in te bouwen en een reactie terug te vragen van de ouders en de leerlingen.

  • Hoe leg je de opdrachten uit? Is het zichtbaar waar je over praat/schrijft? Kun je pictogrammen en video's toevoegen? Kijk bij ICT-tips voor instructiefilmpjes hoe je dit kunt doen (bijvoorbeeld in Powerpoint of met www.screencast-o-matic.com bijvoorbeeld).

  • Wij weten allemaal dat auditieve input voor meertalige leerlingen van cruciaal belang is als er geen Nederlandstalige input thuis is, dus bedenk goed of het mogelijk is om een audio-bestand te maken van de teksten, woordpakketten, invuloefeningen etc. We verzamelen en spreken dingen in en zullen dat op onze website gaan delen.

  • Kijk of het mogelijk is om klasgenootjes aan elkaar te koppelen. Ze kunnen dan via Skype of WhatsApp misschien samen opdrachten maken maar ook gewoon gezellig kletsen.

  • Leg ouders ook uit dat het belangrijk is om samen dingen te doen en te beleven. Samen koken of de was vouwen is ook een goede activiteit. Al doende ben je dan betekenisvol spelend aan het leren.

 

De thuissituatie

  • Weet je of het gezin van de juiste informatie is voorzien wat betreft de overheidsmaatregelen en het overige nieuws of corona? Wijs hen op informatie van de Rijksoverheid welke steeds vaker in vertalingen verschijnt. Hier kunnen de toespreken van de Minister-President in verschillende talen terug gekeken worden. Hier staat bijvoorbeeld informatie over vaccineren in verschillende talen en hier over het Coronavirus: Overzicht 'Nederland in lockdown'.

  • Wat weet je van de voorzieningen thuis? Hebben ze papier, pennen, kleurtjes, wifi, laptops etc.? Mochten hier problemen mee zijn die de school/het schoolbestuur niet op kan lossen dan kan wellicht de gemeente Amstelveen hier ook bij helpen. 

  • Welke hulp kunnen ze inzetten? Zijn vader en moeder beide aanwezig? Zijn er andere familieleden die kunnen helpen? Probeer een duidelijk contactpersoon te hebben thuis.

  • Hoe groot is de familie thuis? Is er nog een kleiner broertje of zusje die veel aandacht vraagt? Een zieke opa of oma wellicht? Bedenk goed wat voor impact dit eventueel heeft en denk mee.

  • Zou de beleving voor deze specifieke leerlingen anders zijn? Misschien zitten ze pas net bij jou in de klas. Hoe kun je hier naar vragen? Is er een mogelijkheid dat de klasgenoten onderling contact houden? Kun je misschien een online buddysysteem aanmaken? Dit is ook wellicht goed voor ouders onderling. Hier bestaat ook een landelijk initiatief voor: thuisonderwijsmaatjes. Wellicht dat je hiervoor een aantal specifieke families wilt aanmelden.

  • Sommige families hebben wellicht ondersteuning nodig bij het indelen van de dag met kinderen thuis. Leg in een gesprek uit dat jullie op school altijd een vast rooster hebben en bespreek hoe ouders zelf een dagprogrammaatje kunnen maken met hun kinderen. Klik hier voor een voorbeeld die ouders dan aan de keukentafel kunnen bespreken.

 

Lezen

In veel meertalige gezinnen zijn weinig Nederlandse boeken aanwezig. We hebben een aantal websites op een rijtje gezet bij LEESTIPS die naar ons idee redelijk toegankelijk zijn en een mooi aanbod hebben. Een andere manier om de leerlingen in het Nederlands te laten lezen is om te stimuleren dat leerlingen boeken met elkaar uitwisselen. Wellicht kunnen ze een kort promofilmpje maken waarin ze wat vertellen over het boek en wat ze ervan vonden. Met dit document kun je de leerlingen misschien nog een leuke activiteit geven om op gekke plekken te lezen. Heeft elke leerling een abonnement op de bibliotheek en weten ze dat er ook boeken afgehaald kunnen worden? Is het anders mogelijk om een boek uit de schoolbibliotheek te lenen?

 

Taalscholen

De leerlingen van Amsteltaal kunnen onder andere terecht bij het YouTube kanaal met allerlei filmpjes voor woordenschat. Wellicht zitten hier ook voor jullie leerlingen leuke filmpjes bij. Ook aan rekenen en lezen wordt hard gewerkt. Binnenkort verschijnen er VLL-kimversie boekjes online (mail ons als je hier toegang toe wilt). De leerkrachten van Taalschool Amstelland hebben ook al veel online materiaal gemaakt.

Sociaal emotionele ontwikkeling en welbevinden -> DOWNLOAD HIER EEN DOCUMENT MET ONZE SOCIAAL EMOTIONELE TIPS

Het is belangrijk om in deze tijd ook de sociaal emotionele ontwikkeling/ het welbevinden van je leerlingen goed in de gaten te houden. Spreek regelmatig af om één op één en in kleine groepjes de gevoelens van de leerlingen te peilen.

Wellicht is het een idee om een soort Lockdown-dagboek bij te houden. Dit bestand kan misschien als voorbeeld dienen.

In dit bestand ontwikkeld door Ria Goedhart i.s.m. TEC Walcheren vind je gevoelenskaarten in meerdere talen. Er staan ook instructies bij hoe ouders hiermee om kunnen gaan thuis.

Voor ook wat actie en leuke spellen tijdens het thuisonderwijs kun je in dit bestand inspiratie opdoen over verschillende spelletjes.

Een boek lezen over ziekzijn kan ook helpend zijn. Er is een speciaal boek ontwikkeld waarin voor kinderen wordt uitgelegd wat het corona-virus is, wellicht is dat voor in je klas. Het is ook nog eens in heet veel talen verschenen!

TIPS OVER HET GEBRUIK VAN DE THUISTAAL

De thuistaal

  • Na de eerste lockdown merkte je dat veel leerlingen thuis weinig Nederlands hadden gesproken, maar dat is op zich niet erg. Deze periode thuis kunnen ouders namelijk mooi aangrijpen om in de thuistaal goede gesprekken en oefeningen te doen met hun kinderen. Hebben ouders genoeg input om ook in hun thuistaal bezig te zijn? Geef je bij de opdrachten aan dat het ook in de thuistaal kan/mag? Ook in de thuistaal praten over een thema helpt zo meteen weer bij het leren op school.

  • Op de website https://www.ato-amstelveen.com/meertalige-boeken staan links naar boeken in heel veel talen, wil je de ouders en leerlingen daar op wijzen?

En vergeet ouders en leerlingen niet te adviseren om veel te bewegen! Misschien dat ZappSport @home workout iets is voor je leerlingen.

Heb je andere vragen waarvan je denkt dat wij je kunnen helpen, mail ons gewoon of laat een berichtje achter via het contactformulier en we kijken wat we kunnen doen. Houd in ieder geval onze website in de gaten!

 

Groeten en heel veel sterkte en succes!

Ellen Goossens en Frederike Groothoff

 

terug naar boven

 

ICT-TIPS

- In dit filmpje hebben we uitgelegd hoe je in een PowerPoint audio toe kan voegen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het inspreken van leesboekjes of woordrijtjes. Of misschien vind je het fijner om het stap voor stap te bekijken in dit document.

- In dit filmpje krijg je uitleg over het programma screencast-o-matic. Hiermee kun je een filmpje maken van je beeldscherm zodat je live op kunt nemen wat je doet.

- Meester Sander heeft ook allerlei tips om het digitaal onderwijs vorm te geven, kijk maar op zijn YouTube kanaal. In dit filmpje heeft hij het bijvoorbeeld over het maken van een Yurls pagina.

terug naar boven

LEESTIPS -> DOWNLOAD HIER EEN DOCUMENT MET ONZE LEESTIPS

Hier kun je een document met QR-codes vinden naar filmpjes van prentenboeken.

Bereslim 

Digitale boeken / interactief voorlezen

https://www.bereslim.nl/bereslim/bereslimme-boeken/overzicht-boeken.html

Voor wie: kinderen van 3-7 jaar

 

devoorleeshoek.nl 

https://devoorleeshoek.nl/

Wekelijks nieuwe voorleesverhalen

Combinatie met prenten en muziek

Voor wie: kinderen van 0-10 jaar

Er is nu een scholen dicht actie waarmee je 30 dagen gratis gebruik kunt maken van de voorleesfilmpjes.

 

Yoleo.nl

https://yoleo.nl/

Meelezen met het verhaal, tempo aanpassen is mogelijk

Voor wie: kinderen van 8-12 jaar

Via een schoolaccount is het eenvoudig om de voortgang in de Yoleo-boeken maken.

 

Boekpakket.nl

https://www.boekpakket.nl/digitale-prentenboeken/

Digitale boeken

Gesproken boeken

Samen lezen boeken

Voor wie: 2-10 jaar

(Eeerste maand is gratis)

Lezen die je overal

https://www.lowan.nl/vo/lesmateriaal/lezen-doe-je-overal-vo/

Methode aanvankelijk lezen gericht op technisch lezen voor kinderen in de leeftijd van ca. 10 tot 14 jaar die nog maar kort in Nederland zijn en geen of heel weinig Nederlands verstaan en spreken. In de methode worden dezelfde structureerwoorden gebruikt als in Veilig Leren Lezen.

Audiobestanden bij PDF-bestanden.

Voor wie: 10-14 jarigen

 

Begrijpend lezen

Weerwoord Kentalis

Ter voorbereiding op de Nieuwsbegriplessen maakt Henrike de Munnik elke week een filmpje.

Ook bij ITK Haarlem hebben ze veel instructiefilmpjes voor bij Nieuwsbegrip (controleer even welk filmpje voor jouw leerlingen geschikt is). We houden in de gaten of er nieuwe filmpjes online komen bij bijvoorbeeld Kentalis zelf.

 

Technisch lezen

Veilig leren lezen Veilig en Vlot

Juf Miranda Pot heeft heel overzichtelijk de woordrijtjes ingesproken.

https://www.youtube.com/channel/UCHQQYWWYTB-PWLD8gjj6zpg

Estafette

Uitgeverij Zwijsen heeft thuislessen gemaakt. Kijk op deze website of hier nuttige filmpjes bij staan voor jouw leerlingen. De Leestrainer software is natuurlijk ook heel goed in te zetten! Fijn dat daar veel audio bij zit en de leerlingen ook hun eigen stem kunnen opnemen.

Delubas

Op de website van uitgeverij Delubas zijn een flink aantal titels gratis digitaal beschikbaar gemaakt. 

In de Samenleesboeken is de tekst geschreven op twee verschillende AVI-niveaus. De twee niveaus wisselen elkaar om de paar regels af. Samenlezen is goed voor de leesontwikkeling, maar vooral erg leuk!

Voor wie: Avi-start tot en met M6.

terug naar boven

KLEUTERS -> DOWNLOAD HIER EEN DOCUMENT MET ONZE TIPS VOOR KLEUTERS

Op deze website van het SLO vind je meer informatie en tips over het onderwijs op afstand creëren voor jonge kinderen.

De PO-raad heeft ook kaart ontwikkeld met specifieke informatie: Onderwijs op afstand kleuters: focus en inrichting.

Meester Sander legt in dit filmpje uit hoe hij denkt over online onderwijs aan kleuters en hoe je dat het best vorm kunt geven.

Logo3000​ biedt de komende tijd weer gratis materialen aan voor de woordenschat. Gebruik zelf de code en deel je scherm om samen oefeningen te doen en te ontdekken hoe de spelletjes werken of leg de leerlingen/ouders uit om de inlogcode te gebruiken.

Oudere kleuters die je al aan het voorbereiden bent op de overgang naar groep 3 kun je wellicht laten werken met de VLL materialen die we hebben ontwikkeld. Vooral de filmpjes met de woordkaartjes zijn handig.

Op deze Wikiwijs pagina vind je veel materialen voor de groepen 1 en 2.

Op deze pagina van de CED-groep staan ook verschillende materialen en suggesties.

terug naar boven

GROEP 5

Meester Richard heeft hele mooie instructiefilmpje gemaakt voor zijn lessen in groep 5. Misschien kan hij je inspireren om ook zulke instructiefilmpjes voor jouw groep te maken of wellicht behandelt hij onderwerpen waar jouw leerlingen ook nog mee moeten oefenen: Spelling, rekenen, taal, tekenen, bewegend leren, en knutselen.

terug naar boven

OVERIGE ONLINE RESOURCES

- In de playlist van Educatie vind je allerlei instructiefilmpjes over bijvoorbeeld rekenen en taal. Kijk of jouw onderwerp er ook in voorkomt en of het filmpje geschikt is voor jouw leerlingen om te bekijken. 

terug naar boven

REKENEN-> DOWNLOAD HIER EEN DOCUMENT MET ONZE REKENTIPS

terug naar boven

 

 

 

 

algemee tips
ICT tips
Leesips
Thuistaaltips
Kleuters
Groep 5
Anker 1
rekenen
bottom of page