top of page
Zoeken
  • ATO-amstelveen

Vorming Taalbeleid bij CTO in Leuven

Donderdag 16 mei volgden we een vorming (= Vlaams voor studiedag) bij Centrum voor Taal en Onderwijs in Leuven (cteno.be). Het onderwerp was: wat is taalbeleid en hoe kun je taalbeleid vormgeven op je school. Het grootste inzicht dat we hebben verkregen is dat taalbeleid eigenlijk niet geschreven moet worden door een taalspecialist, maar dat het gemaakt moet worden met het team. Kort samengevat zou dit zo moeten gaan:

Er moet een visie zijn op taalbeleid (we willen dat elke leerling bij ons op school een optimale taalontwikkeling heeft), daaruit volgt een kijkwijzer om een goed beeld te krijgen op een bepaald onderdeel op school (bijvoorbeeld spreekvaardigheid, of communicatie met de ouders) en daarna wordt er een taalbeleidsplan opgesteld met concrete acties om bepaalde aspecten van die kijkwijzer te optimaliseren.

Het implementeren van een visie en het taalbeleidsplan vraagt om de betrokkenheid van het hele team (al kan een kernteam bepaalde voorzetten en uitwerkingen doen) gedurende het totale proces, transparante communicatie en regelmatige evaluaties en vooral ook vervolgafspraken over borging. Ook moet er focus zijn, zodat je voor een bepaalde periode (een schooljaar) specifieke speerpunten hebt waar aan wordt gewerkt. Aan tien dingen tegelijk werken zou ideaal zijn, maar niet haalbaar. Maak duidelijke afspraken wie wat wanneer doet en wie daar 'toezicht' op houdt en hoe er geëvalueerd wordt.


Wij hebben in ieder geval veel inspiratie opgedaan en zien er naar uit om zo'n traject met een schoolteam aan te gaan.73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page