top of page
Zoeken
  • ATO-amstelveen

Overstapbegeleiding

De zomervakantie zit er weer op!


Dit betekent dat er veel leerlingen vanuit Amsteltaal of De Taalschool fulltime instromen op de scholen in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. Het ging om ruim 40 leerlingen!!

Eén van onze mooie taken is om de brug te leggen tussen de taalvoorzieningen en de reguliere scholen. Hoe doen wij dat?

We observeren de leerlingen in de taalvoorziening, overleggen met de leerkrachten en hebben vervolgens contact met de leerkrachten van de reguliere school. Op sommige scholen komen we eerst langs om het IOP/OPP van de leerling door te nemen, op andere scholen komen we meteen ook observeren in de klas en bij weer andere scholen plannen we alleen een afspraak over 5 weken in om te komen evalueren. Alle leerkrachten krijgen in ieder geval onze handreiking (zie www.ato-amstelveen.com).

Deze overstap begeleiden wij omdat er immers niet altijd verwacht kan worden dat een leerling na één jaar onderwijs binnen een taalvoorziening (volledig) aan kan sluiten bij de groep in het regulier onderwijs. Soms vraagt dat om een geheel plan op maat en soms zijn een paar tips wat betreft inzet van de thuistaal, voorbereiding en verwerking al genoeg. Welk materiaal gebruik je, op welk niveau en hoe organiseer je instructiemomenten? Wij begeleiden de leerkrachten in het zoeken naar de antwoorden op dergelijke vragen.


Kortom, we zijn al op veel scholen te gast geweest in diverse groepen en hebben ook nieuwe materialen en mooie lessen gezien! Een aantal hiervan willen we graag met jullie delen:


- Naar aanleiding van een les woordenschat met behulp van het programma LOGO 3000 laat Hanna, leerkracht van Amsteltaal, haar bovenbouwleerlingen een oplossing bedenken voor mensen die blind, doof of stom zijn. O. komt met geniale oplossingen.- In de klas van Nicolette, leerkracht bij De Taalschool, zagen we een letterspelmat in actie. Met deze mat kun je allerlei leuke activiteiten doen. Ook zeer goed te gebruiken in het regulier onderwijs!

- In de klas van John, leerkracht bij Amsteltaal, leren de leerlingen Taalraps! Door middel van deze raps gaan de leerlingen onder begeleiding van John actief aan de slag met een van de lastigste aspecten van het leren van een nieuwe taal: het oefenen van een natuurlijke spreektaal met een juist accentgebruik. Taalraps zijn ritmisch begeleide 'riedels' of 'raps' waarbij het ritme helpt bij het leren van het natuurlijke patroon van accentuering in het Nederlands.

- In de klas van Nathalie, leerkracht op De Zwaluw, zagen we een emoji-sleutelhanger. Een leerling die de taal nog weinig machtig is, kan zo toch een beetje communiceren!Voor nog meer voorbeelden kijk vooral in onze handreikingen...


Veel succes in het nieuwe jaar! Mocht je vragen en of advies nodig hebben, weet je ons als Ambulant taalondersteuners van Amstelland en Amstelwijs te vinden!


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page