top of page

Lessenserie meertaligheid *under construction!*

Waarom een lessenserie meertaligheid?

In bijna elke Nederlandse klas zitten wel leerlingen met een meertalige achtergrond. Vaak wordt hun thuistaal als ballast gezien en zien we alleen een achterstand in het Nederland. De meerwaarde van meertaligheid wordt vaak niet gezien en erkend. Met de lessen uit deze lessenserie kun je op een positieve manier aandacht besteden aan de meertaligheid van de leerlingen in je klas. Met deze lessen willen we de meertalige leerlingen succes-ervaringen op laten doen (zij kunnen een keer de expert zijn) en willen we Nederlandstalige leerlingen in contact brengen met andere talen. De meeste lessen uit deze lessenserie zijn ook geschikt voor klassen met alleen Nederlandssprekende leerlingen.
We willen met deze lessen bereiken dat alle leerlingen en leerkrachten nieuwsgierig worden naar andere talen dan het Nederlands en dat er respect en interesse komt naar elkaars taal en cultuur.

 

Copyright: je mag deze lessen gebruiken en je mag deze website doorgeven aan je collega's, graag zelfs! Het zou leuk zijn als je ons via het contactformulier liet weten hoe de lessen zijn gegaan en wat jij en je leerlingen er van vonden. Zou je mee willen werken aan het ontwikkelen van nog meer lessen, laat dat dan ook weten via het contactformulier, we kunnen je helpen aan ideeën en formats.

Commerciële herdruk van de lessen is verboden.

Algemene achtergrondinformatie

Lees hier waarom thuistalen en -culturen van alle kinderen waarderen en gebruiken belangrijk is.

Lees hier een aantal algemene suggesties om je pedagogische klimaat en didactische praktijken uit te breiden met het gebruik van de thuistalen en thuisculturen in je klas en in de gehele school.

Lesbrieven

Taalportretten              

Lesbrief "De talen van mijn leven": in deze les denken jullie na over de verschillende talen in je leven. Welke taal spreek jij met wie? In welke taal is jouw lievelingsliedje?

Rekenen

Lesbrieven "Chinese karakters": in deze lessen ontrafelen jullie de karakters voor getallen in het Chinees. Jullie ontdekken hoe Chinezen rekenen en hoe je een verjaardags-datum samenstelt in het Chinees (leuk voor de verjaardagkalender).

Language awareness

Lesbrief "Waar gaat het boek over": in deze les gaan de leerlingen aan de slag met boeken die zijn aangedragen door hun meertalige klasgenootjes. Kun jij achterhalen waar het boek over gaat?

Lesbrief "Titels van boeken": in deze les gaan jullie het hebben over de titels van boeken in verschillende talen. Welke titels lijken op elkaar?

Sociaal emotioneel

Lesbrief "Bijzondere woordenmuur": in deze lesactiviteit presenteren de leerlingen hun lievelingswoord, in welke taal dan ook. Waarom is dit zo'n bijzonder woord? Klinkt het grappig, doet het je aan iets leuks denken? Denk met elkaar naar over overeenkomsten en verschillen in talen.

bottom of page