top of page

Woordkaartjes VLL en meer...

Wat kun je met deze kaartjes?

Deze kaartjes dienen als extra materiaal bij het leren lezen, maar het is vooral bedoeld voor de uitbreiding van de woordenschat, omdat zonder de betekenis de leeslessen soms onbegrijpelijk zijn voor de leerlingen. Wij denken dat een foto van het woord helpt bij verwerving van de betekenis. Nu kun je de leerlingen er natuurlijk zelfstandig mee laten werken, alleen weet je dan niet of de woorden echt gelezen worden (en goed uitgesproken!) en of de leerlingen de woorden ook echt kennen. Probeer dus zo veel mogelijk mee te spelen of in ieder geval de woorden nog een keer aan te bieden in een woordenschatles.

Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden met deze kaartjes, om al spelend de woordjes van VLL te oefenen (als je nog meer leuke toepassingen weet, laat het ons weten! Actie-foto's zijn ook welkom):

 

- Print het bestand 2x dubbelzijdig uit en lamineer het. Snijd nu de kaartjes voor een memory.

- Print het bestand 2x uit en plak op 1 van de uitdraaien de stickers van VLL en lamineer de kaartjes daarna, zodat de leerlingen de stickers met de foto's moeten matchen tijdens memory.

- Print het bestand 1x uit, lamineer het en snijd dan de woordjes los. De leerlingen kunnen nu de woordjes  matchen bij de foto.

- Print het bestand 1x uit, lamineer het en snijd dan de woordjes los. Plak daarna de woordjes op de achterkant van het kaartjes. Nu kunnen de leerlingen alleen of in tweetallen een 'dictee' doen.

- Je kunt ook allerlei sorteer spelletjes spelen: sorteren op beginklank/middenklank/laatste klank, 'de' en 'het' woorden, de kleuren van Zien is Snappen etc...

- De woordjes kunnen ook gebruikt worden in de leeshoek om neer te leggen bij concrete materialen van de woorden.

- Als je de woorden inspreekt in een interactieve muur kunnen de leerlingen de woordkaartjes matchen met het gesproken woord.

- Je kunt leerlingen ook een kaartje laten trekken en dat ze daar dan een zin over moeten opschrijven.

- Je kunt de kaartjes ook gebruiken voor Pictionary, Wie ben ik of Hints.

- Met de WORD bestanden kun je zelf nog allerlei dingen maken met de foto's. (Het zou fijn als je die lessen dan ook weer met ons zou delen...).

Bestanden

2e Maan versie              

Kern 1 PDF           Kern 1 WORD (dit bestand is te groot voor op de website…)

Kern 2 PDF           Kern 2 WORD

Kern 3 PDF           Kern 3 WORD

Kern 4 PDF           Kern 4 WORD

Kern 5 PDF           Kern 5 WORD

Kern 6 PDF           Kern 6 WORD

Kern 7 PDF           Kern 7 WORD

Kim versie

Kern 1 PDF           Kern 1 WORD           Kern 1 PowerPoint                Kern 1 filmpje

Kern 2 PDF           Kern 2 WORD           Kern 2 PowerPoint                Kern 2 filmpje

Kern 3 PDF           Kern 3 WORD           Kern 3 PowerPoint                Kern 3 filmpje

Kern 4 PDF           Kern 4 WORD           Kern 4 PowerPoint                Kern 4 filmpje

Kern 5 PDF           Kern 5 WORD           Kern 5 PowerPoint                Kern 5 filmpje

Kern 6 PDF           Kern 6 WORD           Kern 6 PowerPoint                Kern 6 filmpje

Kern 7 PDF           Kern 7 WORD           Kern 7 PowerPoint                Kern 7 filmpje

Hoe zijn deze kaartjes ontstaan?

Op de Facebook-pagina "Nieuwkomers in de klas" werd enthousiast gereageerd op een memoryspel dat Frederike gemaakt had om de woorden van VLL te pre-teachen en te consolideren. Wel werd er opgemerkt dat er eigenlijk gewerkt moest worden met auteursrechten-vrije foto's en dat het misschien ook handig was om een versie te maken voor zowel de 2e maan versie als de Kim versie van Veilig Leren Lezen. En zo geschiedde: op een oproepje van Frederike reageerden meerdere enthousiastelingen en zijn we aan de slag gegaan. Het is mooi om te zien dat leerkrachten het resultaat van hun tijd en energie willen delen met andere hardwerkende leerkrachten. Laat dit project een inspiratie zijn voor iedereen... Heb jij ideeën voor het maken van lesmateriaal ter ondersteuning van nieuwkomers, laat het ons weten en misschien kunnen we je er bij helpen. In april 2020 is de website aangevuld met powerpoints voorstellingen die zijn aangeleverd door Liza Versluis. Hier zijn door Frederike weer filmpjes van gemaakt.

Andere bestanden 

Hier kun je een bestand downloaden met kaartjes met QR-codes naar de letterfilmpjes van Zwijsen.

Hier kun je een bestand downloaden met kaartjes met QR-codes naar de hak en plak filmpjes van Zwijsen.

 

         

bottom of page